Είναι κανείς ελεύθερος τελικά;

.:Τελικά ποιός είναι ελεύθερος σε αυτό το κράτος;:.

Ερώτηση στην Ευρωβουλή για τον Δημήτρη Παπαγεωργίου

|
Ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με αφορμή τη σύλληψη και τη συνεχιζόμενη προσωρινή κράτηση του Δημήτρη, κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ (και πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ), Γιώργος Παπανικολάου. Παραθέτουμε την ερώτηση, που αφορά σε μια πρωτοφανή υπόθεση-όνειδος για τη χώρα μας και το νομικό της πολιτισμό και αναδεικνύει θεσμικές δυσλειτουργίες:
"Η απρόσκοπτη άσκηση της δημοσιογραφίας θεωρείται - δικαίως - πυλώνας της σύγχρονης δημοκρατίας. Το δημοσιογραφικό λειτούργημα βασίζεται στην ελευθερία της έκφρασης και της πληροφόρησης. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ελευθερία της γνώμης και η ελευθερία της λήψης η μετάδοσης πληροφοριών ή ιδεών. Τα δικαιώματα αυτά προστατεύονται τόσο από τους συνταγματικούς χάρτες των κρατών - μελών όσο και από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, κατοχυρώνονται δε ρητώς στο άρθρο 10 της ΕΣΔΑ και στο άρθρο 10 του Χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο στις μέρες μας, που η οικονομική κρίση δημιουργεί σοβαρές κοινωνικές εντάσεις, εκφράζονται φόβοι ότι η άσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος και ειδικότερα της μάχιμης δημοσιογραφίας θα δυσχεραίνεται ολοένα και περισσότερο.



Ερωτάται η Επιτροπή:
1. Έχουν αναφερθεί και διαπιστωθεί σε σχέση με τα κράτη μέλη και ειδικότερα σε σχέση με την Ελλάδα περιστατικά περιορισμού της έκφρασης των ατόμων που ασκούν το δημοσιογραφικό επάγγελμα και πιο συγκεκριμένα περιστατικά όπως διώξεις κατά δημοσιογράφων, ποινικοποίηση της ελεύθερης έκφρασης ή ακόμα και μέτρα στέρησης της ελευθερίας τους, όπως πχ η προσωρινή κράτηση;
2. Αν ναι, καταδικάζει η Επιτροπή τέτοιου είδους πρακτικές; Αναμένονται πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της προστασίας του δημοσιογραφικού λειτουργήματος;"

Όχι στη φρονηματική δίωξη
Είναι πλέον σαφές ότι η συνεχιζόμενη προσωρινή κράτηση του αρχισυντάκτη του «ΕΚ» και δημοσιογράφου της Ελεύθερης Ώρας», έχει προκαλέσει αντιδράσεις, οι οποίες κλιμακώνονται. Είναι επίσης σαφές ότι η αναπόφευκτη διεθνοποίηση της υπόθεσης, αναδεικνύει τις εν Ελλάδι θεσμικές αδυναμίες που οδηγούν σε παρακμιακές καταστάσεις, όπως είναι ο τραυματισμός, η σύλληψη και η προσωρινή κράτηση (επί πεντάμηνο πλέον) ενός επαγγελματία δημοσιογράφου. Καιρός είναι λοιπόν οι αρμόδιοι να προβληματισθούν και να αναλογιστούν ποιες θα είναι οι συνέπειες για τη χώρα μας από τη φρνηματική δίωξη κατά του Δημήτρη.


Συζήτηση και στην Βουλή των Ελλήνων
Αύριο το πρωί στις 10:00 αναμένεται να συζητηθεί και η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προ μερικών ημερών ο βουλευτής Αθηνών του ΛΑ.Ο.Σ. Θάνος Πλεύρης, σχετικά με την προνομιακή μεταχείριση αριστεριστών και αναρχικών έναντι της αντιμετώπισης του Δημήτρη Παπαγεωργίου, ο οποίος να θυμίσουμε ότι είναι ο μοναδικός Έλληνας πολίτης, στον οποίον έχει εφαρμοσθεί ο νόμος περί κουκούλας. Την συζήτηση θα μπορέσετε να παρακολουθήσετε είτε από το κανάλι της βουλής είτε από την διαδικτυακή της πύλη (πιέστε εδώ) είτε μαγνητοσκοπημένη στην ιστοσελίδα μας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου